2.1.2019. 9:41
0
Kuba obilježava 60 godina od velike Kubanske revolucije
Kuba je prvog dana Nove godine obilježila 60. godišnjicu revolucije, a bivši predsjednik Raul Castro održao je govor na groblju na kojem je sahranjen njegov brat i vođa kubanske revolucije Fidel Castro.

Ceremonija je također održana i u gradu Santiagu, prvom gradu kojeg je 1959. godine oslobodila gerila Fidela Castra, ali ceremoniji nisu prisustvovali gosti iz inostranstva.

Godišnjica revolucije poklopila se sa službenim preuzimanjem dužnosti predsjednika Brazila radikalnog desničara Jaira Bolsonara, a svjetski mediji pišu kako je Brazil poput Argentine, Čilea i Perua okrenuo desnici.

Kada je u pitanju Kuba, prvi put od 1976. godine na čelu države nije član porodice Castro, nakon što je tu dužnost u aprilu preuzeo Miguel Dijaz Kanel.

Brojne manifestacije održane su širom Kube na kojima su građani poručili kako se nikad neće odreći ideja Fidela Castra i Ernesta Che Guevare.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.