7.1.2019. 8:30
0
Egipat - Sisi inaugurirao novu koptsku katedralu
Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi inaugurirao je ogromnu katedralu blizu Kaira povodom koptskog Božića, uz jake mjere sigurnosti dan nakon što je blizu jedne crkve pronađena eksplozivna naprava koja je ubila jednog policajca.

Uz pravoslavnog koptskog papu Tavadrosa II., predsjednik Sisi je izjavio da zemlja proživljava "važan trenutak u svojoj historiji".

- Mi smo jedno i uvijek ćemo biti jedno - rekao je Sisi prije pjevanja koptskih božićnih pjesama. Kopti  Božić slave u cijelom Egiptu 7. januara, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Brojne snage sigurnosti su mobilizirane u nedjelju na lokaciji u pustinji, 45 kilometra od Kaira, gdje Egipat gradi novo upravno središte, i gdje je osim koptske katedrale u nedjelju otvorena i golema džamija.

Koptski kršćani čine oko deset posto stanovnika 100-milionskog Egipta.

U subotu navečer je u novom incidentu usmjenom protiv koptske zajednice jedan policijski pirotehničar poginuo u Kairu dok je pokušavao deaktivirati bombu blizu crkve al-Azraa Wa Abou Sifin, prema izvorima službi sigurnosti.

Dvojica policajaca su ranjena u eksploziji bombe skrivene u torbi, prema istim izvorima.



(FENA / Lejla Trle) 

Egipat
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.