8.1.2019. 17:00
0
Evropski sud za ljudska prava razmatra slučaj eutanazije u Belgiji
Najviši evropski sud pristao je da održi ročište o tužbi protiv belgijske države koju je podnio čovjek čija je majka eutanizirana u 2012. godini zbog despresije, u drugom slučaju koji implicira odgovornost jednog od vodećih belgijskih liječnika za eutanaziju.

Advokati Toma Mortiera navode u saopćenju objavljenom u utorak da su odlučili pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu nakon što su belgijski sudovi to odbili.

Robert Clarke, jedan od Mortierovih advokata, izjavio je da postoje "duboko uznemirujući" detalji slučaja.

- To je bila žena koja je bila pod brigom psihijatra i sudeći po medicinskoj definiciji ona je bila ranjiva osoba. Država je imala dužnost da je zaštiti, ali je nije ispunila - izjavio je Clarke.

Sud je saopćio da će sada razmotriti da li je Belgija prekršila dva člana Evropske konvencije o ljudskim pravima eutaniziranjem Mortierove majke.

U Mortierevom saopćenju upućenom sudu navodi se da Belgija nije uspjela da zaštiti život njegove majke i da nije bilo opsežne i efikasne istrage njene smrti.

Mortierova majka, Godelieva De Troyer (64), godinama se borila s depresijom. Kada je njen lični doktor odbio njen zahtijev za eutanazijom, ona je zatražila pomoć ostalih liječnika, među kojima je i dr. Wim Distelmans, koji je također kopredsjedavajući belgijske komisije za razmatranje eutanazije. U Mortierovom podnesku sudu navodi se da je došlo do uznemirujućeg nedostatka nadzora, ukazujući na činjenicu da je njegova majka donirala 2.500 eura udruženju koje je Distelmans predvodio kratko prije njene eutanazije.

U novembru prošle godine belgijski zvaničnici su istraživali da li je liječnik koji je odobrio zahtjev za eutanazijom De Troyer, dr. Lieve Thienpont, također bio odgovoran za smrt Tine Nys izazvanu nemarom. Thienpont je toj pacijentici dijagnosticirao Aspergerov syndrom dva mjeseca prije nego šte je eutanizirana. Osim Thienponta, još dvoje liječnika je istraživano zbog "trovanja" Nys 2010. godine.

Neki eksperti procjenjuju da je Thienpont bio angažovan u otprilike trećini slučajeva eutanazije iz psihijatrijskih razloga u Belgiji.

Belgija je, uz Holandiju, jedina zemlja u kojoj je eutanazija ljudi iz psihijatrijskih razloga dopuštena ukoliko se dokaže da oni imaju "nepodnošljivu i neizlječivu" patnju. Među Belgijancima eutaniziranim zbog narušenog mentalnog zdravlja, načešći slučajevi su depresija, poremećaj ličnosti i Aspergerov sindrom, blaži oblik  autizma.

Brojni zdravstveni eksperti - u Belgiji i van nje - osporavaju to da mentalna bolest treba biti opravdanje ili valjan razlog za eutanaziju.

Tokom 15 godina otkako je liječnicima dopušteno pravo da legalno eutanaziraju pacijente u Belgiji, bilo je više od 10.000 takvih slučajeva. Jedan slučaj proslijeđen je tužiocima, ali je kasnije odbačen.

Evropski sud za ljudska prava obavijestio je Belgiju o svojoj odluci da razmotri slučaj i poslao je listu pitanja na koje treba da se odgovori u pisanoj formi. Glasnogovornica suda izjavila je kako još nije jasno da li slučaj zahtijeva javno ročište niti kada bi presuda mogla biti donešena, prenosi Associated Press.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.