11.1.2019. 18:00
0
London pokrenuo proces povlačenja nagrade za Suu Kyi zbog genocida nad Rohinjama
Pozivajući se na "šokantna kršenja ljudskih prava" manjinskih Rohinja u Mijanmaru, gradska vlada Londona pokrenula je proces povlačenja nagrade koju je dodijelila čelnici te zemlje.

Članovi Korporacije Grada Londona - vladajućeg tijela finansijske i istorijske prijestonice Ujedinjenog Kraljevstva - u četvrtak su pokrenuli proces povlačenja nagrade za slobodu mijanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi iz 2017. godine, navodi se u saopćenju korporacije.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, optužena je za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohinja stanovništva njene zemlje. To je izazvalo žestoke kritike širom svijeta.

- Korporacija Grada Londona osuđuje šokantna kršenja ljudskih prava počinjena u Mijanmaru, i već je uputila pismo ambasadoru Burme u kome izražava ozbiljnu zabrinutost trenutnom situacijom u zemlji - navodi se u saopćenju.

Koroporacija je saopćila da će uputiti pismo Suu Kyi kako bi joj poručila o svom potezu "prije donošenja konačne odluke".

Sudeći po Amnesty International, više od 750.000 Rohinja izbjeglica, većinom žena i djece, pobjeglo je iz Mijanmara i prešlo u Bangladeš nakon što su mijanmarske snage pokrenule kampanju protiv manjinske  muslimanske zajednice u augustu 2017.

Od 25. augusta 2017. godine  skoro 24.000 Rohinja muslimana ubile su mijanmarske državne snage, sudeći po izvještaju Ontario međunarodne razvojne agencije (OIDA).

Više od 34  Rohinja  je bačeno u vatre, dok ih je više od 114.000 premlaćeno, navodi se u izvještaju OIDA pod nazivom: "Prisilna migracija Rohinja: neizrecivo iskustvo".

Oko 18.000 Rohinja žena i djevojčica je silovano od strane mijanmarske vojske i policije i više od 115.000 domova Rohinja je spaljeno, a 113.000 domova je  oštećeno, dodaje se u izvještaju, prenosi Anadolu Agency.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.