12.1.2019. 22:15
0
Francuski 'žuti prsluci' mobiliziraju se za novi krug demonstracija
Hiljade demonstranata marširalo je jučer u gradovima Francuske u novom krugu demonstracija "žutih prsluka" protiv predsjednika Emmanuela Macrona, koje optužuju da ignorira borbu Francuza da sastave 'kraj sa krajem', prenosi AFP.

Dužnosnici su obećali nultu toleranciju prema nasilju, raspoređujući oko 80.000 sigurnosnih snaga diljem zemlje.

U Parizu, epicentru uličnih sukoba i vandalizma čije su slike obišle cijelu planetu, bilo je 5.000 policajaca koji su koristili visoke barikade i oklopna vozila kako bi zaštitili trg Place de la Concorde i okolne četvrti.

Firme si izgubile milione eura božićnih prihoda, jer su se kupci 'sklonili' od demonstracija koje su počele u novembru prošle godine.

Macron je pozvao na nacionalnu debatu sljedeće sedmice kako bi čuo prigovore birača te je izrazio nadu da će ispuniti zahtjeve i ublažiti gnjev demonstranata.

Već je objavio paket financijske pomoći u iznosu od 10 milijardi eura (11,5 milijardi dolara) za osobe sa niskim primanjima te je  smanjio planirano povećanje poreza na gorivo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.