14.1.2019. 14:02
0
"Trumpova prijetnja Turskoj pokazuje američku predanost partnerima"
Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas da će prijetnja predsjednika Donalda Trumpa razoriti ekonomiju NATO saveznice Turske ukoliko napadne kurdske borce u Siriji, koji uživaju američku podršku, te da naglašava američku predanost njenim partnerima.

Pompeo je kazao da tek treba razgovarati s turskim zvaničniima ili s Trumpom o predsjednikovoj prijetnji na Tweeteru. On pretpostavlja da je Trump mislio na uvođenje sankcija ukoliko Turska poduzme vojnu akciju protiv Kurda u Siriji, američkih saveznika u borbi protiv pripadnika Islamske države.

U nedjelju je Trump objavio u tweetu: "Ekonomski razoriti Tursku ako ona napadne Kurde".

Trumpova odluka da napusti Siriju, za koju je prvobitno rekao da će biti brza ali ju je kasnije usporio, šokirala je američke saveznike i razbjesnila sirijske Kurde.

Pompeo je kazao da je američka poruka Kurdima bila direktna i nepromjenjena otkako je Trump prošlog mjeseca donio odluku da povuče američke vojnike iz  Sirije.

- Administracija je veoma dosljedna prema poštovanju našeg zahtjeva da Turci ne napadnu Kurde na neprimjeren način. Svi mi napadamo ekstremiste tamo gdje ih pronađemo. Mislim da su predsjednikove izjave u skladu s tim - izjavio je Pompeo novinarima u Rijadu.  

Upitan šta je konkretno Trump mislio pod razaranjem turske ekonomije, Pompeo je odgovorio: "Mi uvodimo sankcije brojnim zemljama širom sijeta. Pretpostvljam da je on govorio o takvoj vrsti akcije, ali morat ćete to upitati njega". 

Trumpov tweet naišao je na oštre reakcije iz Ankare, a turska lira danas je izgubila 0,84 posto na vrijednosti nakon prijetnje američkog predsjednika, prenosi agencija AP.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.