17.1.2019. 22:17
0
Trump: U potpunosti podržavam NATO, ali druge zemlje moraju povećati potrošnju na vojsku
Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da u potpunosti podržava NATO, ali je naglasio da partneri Amerike u Alijansi moraju povećati trošenje na vojsku.

- Bit ćemo uz NATO - sto posto. Ali, kao što sam rekao zemljama, morate povećati potrošnju na vojsku i platiti - rekao je Trump.

Doprinos SAD budžetu Alijanse u 2017. godini godini bio je 3,57 posto od bruto domaćeg proizvoda u zemlji.

Trump je pozvao lidere članica NATO da povećaju trošenje na vojsku na četiri posto od bruto domaćeg proizvoda, što je duplo veći iznos od trenutnog standarda Alijanse.

Međutim, mnoge zemlje ne izdvajaju ni standardnih dva posto, navodi AFP.

New York Times je pisao da bi Trump mogao ponovo razmotriti pitanje izlaska SAD iz NATO, zbog nezadovoljstva brzinom povećanja trošenja drugih članica Alijanse, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.