18.1.2019. 18:47
0
Palestinci na protestima 'Jedinstvo je ključ pobjede'
Palestinci su se po 43. petak za redom okupili u blizini tampon zone između pojasa Gaze i Izraela kako bi učestvovali u demonstracijama protiv višedecenijske izraelske okupacije.

Nacionalna uprava za razbijanje opsade pojasa Gaze pozvala je stanovnike enklave da učestvuju u demonstracijama u petak koje se održavaju pod nazivom “Jedinstvo je ključ pobjede“.
Hazem Qasim, portparol Hamasa rekao je da protesti “potvrđuju predanost palestinskog naroda na putu borbe do ispunjenja ciljeva“.

Demonstranti zahtijevaju pravo palestinskih izbjeglica da se vrate u domove i sela u istorijskoj Palestini iz kojih su protjerani 1948. godine kako bi se stvorila nova država Izrael.

Također, traže skidanje 12-godišnje izraelske blokade pojasa Gaze, koja je uništila ekonomiju priobalne enklave i lišila oko dva miliona stanovnika mnogih osnovnih potreba.

Otkako su počela okupljanja u martu prošle godine izraelske sigurnosne snage raspoređene u blizini tampon zone ubile su više od 250 Palestinaca. Povrijeđeno je na hiljade ljudi.


(FENA/Amila Alijagić)

Palestina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.