18.1.2019. 19:03
0
Bundestag: Zemlje Magreba i Gruzija sigurni za vraćanje izbjeglica
Njemački Bundestag proglasio je u petak zemlje Magreba i Gruziju zemljama sigurnog porijekla, što bi trebalo olakšati protjerivanje podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja kojima je zahtjev odbijen, ali taj proces mogao bi biti zaustavljen u domu saveznih pokrajina Bundesratu zbog otpora pokrajina u kojima je na vlasti stranka Zeleni.

- Niti tri posto zahtjeva za azilom građana iz ovih zemalja se ne odobrava. Ovom odlukom će ostati više vremena za one kojima je stvarno potrebna pomoć - rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Seehofer je ukazao na to da je nakon proglašavanja zemalja zapadnog Balkana sigurnima drastično pao broj podnositelja zahtjeva za azilom iz ovh zemalja.

- Zloupotreba sistema pružanja azila građana ovih zemalja se znatno smanjila - rekao je Seehofer koji je naglasio da i dalje ostaje na snazi „individualni pristup“ tj. da će se i dalje odlučivati od slučaja do slučaja.

Prijedlog, koji je danas odobrio Bundestag, zapravo je drugi pokušaj koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel da zemlje Alžir, Maroko, Tunis i Gruziju proglasi sigurnima. Prvi pokušaj je propao zbog toga jer su u domu saveznih pokrajina Bundesratu, pokrajine u kojima u vlasti sudjeluje stranka Zeleni glasovale protiv ovog nauma.

Predstavnici stranke Zeleni su i danas najavili svoj otpor proglašavanju zemalja Magreba i Gruzije sigurnima, a kao argument su naveli progon homoseksualaca, žena, oporbenih političara te pripadnika vjerskih manjina u tim zemljama, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Novi zakon ne uzima u obzir potrebe ovih skupina - rekla je zastupnica Zelenih Luise Amtsberg u petak u Bundestagu.

Novi zakon o sigurnim zemljama odbacila je i stranka Ljevica, koja smatra da bi time odluka o azilu za stanovnike ovih zemalja unaprijed bila poznata odnosno da bi bili odbijeni.
Prošle godine je povećan broj protjerivanja u zemlje Magreba i Gruziju, a i broj podnositelja azila iz ovih zemalja je neznatan u usporedbi sa zemljama poput Afganistana, Pakistana ili Nigerije.

Od 175.000 podnesenih zahtjeva za azilom u razdoblju od janjuara do decembra 2018. njih 3.400 otpada na zemlje Magreba i 4.000 na Gruziju.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.