18.1.2019. 21:46
0
Rusi i Amerikanci: Nova svemirska utrka u naoružanju
Nova odbrambena strategija protiv projektila koju je jučer najavio Vašington vodit će opasnoj svemirskoj utrci u naoružanju i obnovi programa Zvjezdanih ratova iz doba hladnog rata, ocijenila je danas Rusija.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je jučer da SAD planira razvijati senzore koji bi, postavljeni u svemir, detektirali dolazeće neprijateljske projektile, a planira i razvoj oružja za uništavanje tih projektila.

Svrha američkog plana je izazivati sukob, reagiralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ocjenjuju da bi američki program bio udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti.

- Posebno nas zabrinjavaju dijelovi američke odbrane protiv projektila koji se odnose na razvoj svemirskog oružja - kažu u ruskom MVP.

Ističu da bi takva strategija neizbježno dala zeleno svjetlo za početak utrke u naoružanju u svemiru, što bi se najnegativnije odrazilo na međunarodnu sigurnost i stabilnost.

Pozivaju američku administraciju da ponovno razmisli i odustane od takvog neodgovornog pokušaja obnove, svakako tehnološki daleko naprednije verzije Zvjezdanih ratova iz doba američkog predsjednika Ronalda Reagan.

Moskva poziva Washington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja dok ne bude prekasno, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.