19.1.2019. 21:00
0
Muškarac se zapalio na godišnjicu smrti Jana Palaha
Na Vjenceslavljevom trgu u Pragu jedan muškarac se zapalio. Incident se dogodio dok su Česi obilježavali pedesetogodišnjicu smrti studenta Jana Palaha koji se takođe zapalio u znak protesta protiv sovjetske intervencije.

Neidentifikovani muškarac je zadobio teške opekotine i prebačen je u bolnicu nakon što su prolaznici ugasili vatru.

“Prema prvim informacijama, muškarac rođen 1964. godine sipao je zapaljivu tečnost po tijelu i zapalio se”, navela je policija na Twitteru.

Njegovi motivi su za sada nepoznati i pokrenuta je istraga.

Služba hitne pomoći u Pragu saopštila je da je muškarac zadobio opekotine više od 30 odsto tijela.

Zapalio se na Vjenceslavljevom trgu, istom mjestu na kojem je Jan Palah, student istorije na Karlovom univerzitetu u Pragu, 16. januara 1969. godine sebe zapalio i tako postao simbol savremene borbe Čeha i Slovaka za slobodu, prenosi CDM. 

Tim činom protestovao je protiv sovjetske intervencije koja je ugušila Praško proljeće i demokratske reforme komunističkog sistema.




(FENA / Lejla Trle) 

Ceska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.