23.1.2019. 17:03
0
U grčkom parlamentu rasprava o sporazumu s Makedonijom
Grčki parlament u srijedu je započeo raspravu o sporazumu oko imena Makedonije, a koji je duboko podijelio tu zemlju.

Glasanje se očekuje kasno u četvrtak s  tijesnom većinom 'za' usprkos negodovanju opozicije i šireg dijela javnosti.

Po Prespanskom sporazumu, Makedonija će promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dodajući pritom geografski pokazatelj koji će je razlikovati od regije na sjeveru Grčke.

Sporazum, čiji je cilj rješavanje 28-godišnjeg spora između dviju zemalja oko korištenja izraza "Makedonija", izazvao je snažno protivljenje među brojnim Grcima koji u tome vide pokušaj njihovog susjeda da preuzme grčki identitet.

Očekuje se kako će parlament, nakon dvodnevne rasprave, ratificirati sporazum, te da je  premijer Alexis Tsipras osigurao podršku najmanje 151 do ukupno  300 zastupnika, prenosi Reuters.

"Ovo je povijesni sporazum kojim se rješava nacionalno pitanje koje traje 30 godina", kazala je Sia Anagnostopoulou, zastupnica vladajuće stranke Syriza tokom otvaranja dvodnevne rasprave koja bi trebala rezultirati glasanjem kasno u četvrtak. 


Grčko parlamentarno odobrenje Prespanskog sporazuma potrebno je kako bi se bivša jugoslavenska država pridružila Evropskoj uniji i NATO-u, u kojima je Grčka članica i ima pravo veta - kao i druge članice - na to ko će biti primljen u članstvo.

George Koumoutsakos, glasnogovornik parlamentarne opozicijske Nove demokratije, kritizirao je vladu zbog rješavanja "nacionalno štetnog" posla i odustajanja od pregovaranja.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.