24.1.2019. 9:27
0
Putin: Saglasni smo s Turskom u vezi s pitanjem borbe protiv svih terorista
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu u Moskvi istakao da je susret bio izuzetno konstruktivan te da je održan u atmosferi razgovora o bilateralnim odnosima.
"Radimo na trajnom rješenju sirijskog pitanja. Želimo ovo pitanje riješiti političkim i diplomatskim sredstvima", kazao je Putin na konferenciji za medije.

Istakao je i da bi to bio pozitivan korak ukoliko se ostvari plan SAD-a o povlačenju njihovih trupa iz Sirije.

Naglasio je da su Rusija i Turska postigle dogovor da rade na dodatnim mjerama za provedbu memoranduma o Idlibu.

"Saglasni smo s Turskom u vezi s pitanjem borbe protiv svih terorista", rekao je ruski predsjednik te dodao da će Rusija uskoro biti domaćin trilateralnog samita Moskve, Ankare i Teherana o Siriji.

Erdogan je u obraćanju novinarima naglasio neophodnost zajedničke borbe protiv terorističkih grupa koje teže podrivanju tursko-ruske saradnje.

"Naša zajednička borba protiv terorističkih organizacija u Idlibu bit će nastavljena na isti način. Lideri kao i naši resorni ministri nastavljaju razgovore o pitanju sigurne zone u Siriji", kazao je Erdogan.

Dodao je da je od ogromnog značaja da se ne pojavi praznina koju bi zloupotrijebili teroristi tokom procesa povlačenja SAD-a iz Sirije.

"Potrebno što prije okončati proces formiranja ustavotvorne komisije Sirije", rekao je turski predsjednik.

Osim sastanka s predsjednikom Putinom, održan je i sastanak delegacija dviju zemalja koje su razgovarale o bilateralnoj saradnji, regionalnim i globalnim pitanjima, među kojima je i situacija u Siriji, prenosi Anadolu Agency.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.