29.1.2019. 22:41
0
U potresu u rudniku bakra u Poljskoj povrijeđeno sedam rudara
Sedmorica rudara prebačena su u bolnicu, a jedna osoba je nestala nakon što je potres pogodio rudnik bakra Rudna u zapadnoj Poljskoj, objavila je na Twitteru kompanija KGHM, vlasnik rudnika.

"Ostalo je samo jedan zarobljeni rudar. Operacija spašavanja je u toku ", navodi   KGHM. 

Sedam hospitaliziranih rudara nema ozljede opasne po život, izvijestila je poljska novinska agencija PAP.

Osam rudara spašeno je nakon što su prijavljeni kao nestali.

Ukupno trideset i dva rudara nalazila su se na lokalitetu Rudna kada se potres dogodio na dubini od 770 metara (2.520 stopa) neposredno prije 14 sati.

Helmholtzov centar u njemačkom gradu Potsdamu saopćio je da je u blizini zabilježio potres jačine 4,6 stepeni.

Rudnik Rudna, sjeverno od grada Polkowice u Donjoj Šleskoj, najveći je rudnik bakra u Evropi i među najvećim u svijetu,  koji godišnje proizvede u prosjeku 12 miliona tona rude bakra. U potresu koji je 29.novembra  2016. pogodio ovaj rudnik poginula su osmorica rudara.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.