7.2.2019. 10:21
0
Izvučeno tijelo iz olupine aviona u kojem je bio Sala
Akcija izvlačenja tijela iz malog aviona tipa “Piper Malibu”, u kome su se nalazili argentinski fudbaler Emiliano Sala i pilot Dave Ibotson, koji se 21. januara oko 20 sati po jakom nevremenu srušio u olujno more, uspješno je završena.

Sa dubine od 67 metara iz Lamaša je izvučeno jedno tijelo, ali još nema potvrde o kome se radi. Ovu vijest potvrdila je Služba za istrage avionskih nesreća (AAIB) britanskog ministarstva saobraćaja.

AAIB ističe da je operacija izvedena u jako teškim uslovima, ali i na najdostojanstveniji mogući način, jer su tokom akcije porodice unesrećenih redovno obavještavane o napretku. Kako navodi britanski list “Miror”, zbog loših vremenskih uslova istražitelji nisu u mogućnosti da izvuku cijelu olupinu aviona na površinu.

Koliko su bili teški uslovi u kojima se odvijala operacija, posvjedočio je novinar Kristijan Martin, koji više od dvije nedjelje prati potragu na licu mjesta.

“Pokušaću da vam objasnim koliko žestoko duvaju vjetrovi na okeanu, jer to teško može da shvati bilo ko, ko se u to nije uvjerio na sopstvenoj koži. Ovdje u Engleskom kanalu (Lamanš) to izgleda kao da su svi vjetrovi sa Atlantika usisani u veliki dimnjak i onda pušteni kroz Kanal”, izvijestio je Martin uz satelitski snimak oluje na Atlantiku usred koje se odvija potraga.

Olupina aviona pronađena je u nedjelju na morskom dnu, 30 kilometara sjeverno od ostrva Gernsi. U ponedjeljak ujutro uočeno je jedno tijelo u olupini aviona, pa je u utorak uveče počela akcija izvlačenja. Sada je ta operacija uspješno završena, a tijelo je brodom dopremljeno u Portland u Engleskoj na identifikaciju, prenosi CDM.

Spasilačke službe pokušale su sa morskog dna da podignu i olupinu aviona i da nastave potragu za drugim tijelom, ali u tome su ih spriječili loši vremenski uslovi.

Da podsjetimo, zvanična potraga za nestalim avionom prekinuta je 24. januara, tri dana nakon nestanka, kada su zvaničnici objavili da su šanse da su Sala i Ibotsen preživjeli veoma male. Prije pet dana na plaži na francuskoj obali pronađena su sjedišta za koja se vjeruje da su iz nestalog aviona.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.