1.3.2019. 20:06
1
SAD nudi milion dolara nagrade za informacije o sinu Osame Bin Ladena
Sjedinjene Američke Države nude do milion dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja sina Osame Bin Ladena, za kojeg State Department tvrdi da je ušao u vođstvo mreže Al-Kaida.

Hamza Bin Laden je od augusta 2015. godine objavio nekoliko poruka na internetu u kojima poziva na napade na SAD i njegove saveznike, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Te prijetnje su osveta za ubistvo njegovog oca 2011. godine, dodaje se u saopčenju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Američki vojnici ubili su Osamu Bin Ladena 2. maja te godine, unutar kompleksa koji je godinama koristio kao sklonište u sjevernom pakistanskom gradu Abbottabadu.

Mreža BBC prenosi da se veruje da se Hamza Bin Laden nalazi na području u blizini afganistansko-pakistanske granice.

SAD je Hamzu Bin Ladena stavio početkom 2017. godine na listu terorista.

Od tada je sva njegova imovina u toj državi zamrznuta, a američkim kompanijama i pojedincima je zabranjeno da posluju s njim.

Saudijska Arabija oduzela je državljanstvo Hamzi bin Ladenu, saopćeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Hamza bin Laden, za kojeg se vjeruje da ima 30 godina, bio je uz svog oca u Afganistanu uoči terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine te je provodio vrijeme s njim u Pakistanu nakon što je američka invazija na Afganistan u susjednu državu protjerala većinu vodstva Al-Kaide, tvrdi Brookings Institution, organizacija za društvena istraživanja.

Novi šef Al-Kaide Ayman al-Zawahiri predstavio je Hamzu bin Ladena 2015. godine u audioporuci.


(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.