4.3.2019. 18:52
0
Osobe sa HIV-om zbog e-recepta ne mogu da prime terapiju već nekoliko dana
Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive s HIV/AIDS-om (USOP) pozvala je u ponedjeljak sve nadležne da žurno pronađu rješenje zbog nefunkcionalnosti elektronskog recepta zbog kojih osobe s HIV-om i AIDS-om u Srbiji nisu u mogućnosti da prime terapiju već nekoliko dana.

USOP je priopćio da osobe s HIV-om i AIDS-om koje se liječe na klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde im se ispisuje terapija, već nekoliko dana ne mogu tu terapiju da podignu u ljekarnama, a problem je, kažu,  u nefunkcioniranju elektronskog E-recepta te da ne postoji nijedan način da ti pacijenti dobiju svoju terapiju. 

Naime, više se ne koristi klasični (papirni) recept koji je do nedavno bio u upotrebi za te pacijente. 

-Prekid uzimanja terapije može da dovede do povećanja kopija virusa kod ovih osoba, odnosno do skoka viremije, a u nekim slučajevima i do pojave rezistencije na terapiju koja se uzima ili uzimala - navodi se u priopćenju i dodaje da "HIV pozitivne osobe ne smiju da prekinu uzimanje terapije ni jedan dan".

Navodi se također da to može dovesti do novih slučajeva prijenosa infekcije i potrebu promjene terapije kod onih koji eventualno postanu otporni, kao i da sve to može "mnogo da košta proračun Srbije iz kojeg se odvajaju sredstva za liječenje tih pacijenata", prenose beogradski mediji.


(FENA/Amila Alijagić)

HIV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.