17.3.2019. 16:26
1
Posljednju enklavu ISIL-a u Siriji napustilo 60.000 ljudi, među njima se nalazi oko 5.000 militanata
Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju američku podršku, saopćile su u nedjelju da je 60.000 ljudi, većinom civila, pohrlilo iz posljednje enklave tzv. Islamske države u istočnoj Siriji otkako je posljednji napad na njenom preuzimanju pokrenut prije dva mjeseca.

Portparol SDF Kino Gabriel izjavio je novinarima da su se 29.600 ljudi, od kojih su većina članovi porodica militantne grupe, predali otkako su snage kurdske milicije YPG, koja ima američku podršku, opkolile grad Baghouz i njegovo okolinu na obalama rijeke  Eufrat.

Među njima je oko 5.000 militanata, saopćio je SDF.

Još 34.000 civila evakuirano je iz Baghouza, posljednjeg dijela teritorije koji drže džihadisti koji su protjerani s otprilike trećine površine Iraka i Sirije u protekle četiri, godine, saopćio je Gabriel.

Bivši mještani te regije tvrde da su brojni civili došli iz regije Baghouza u posljednjim sedmicama gdje irački suniti imaju bliske plemenske veze s  onima s druge strane granice, u Deir al-Zoru, sunitskoj oblasti Sirije.

Oni su pronašli utočište u Siriji iz straha od osvetničkih napada iračkog  Hashd al Shaabija, šiitske milicije u Iraku koja uživa iransku podršku i koja je osvojila tu regiju kada su militanti izgubili kontrolu nad njom.

Drugi portparol SDF-a  Mustafa Bali izjavio je Reutersu da se samo stotinjak militanata i njihovih porodica predalo tokom noći u preostaloj teritoriji u kojoj tvrdokorni militanti izvode očajničku posljednju odbranu.

- Očekivali smo predaju velikog broja terorista i njihovih porodica, ali se samo mala grupa pojavila - kazao je Bali.

(Fena)

SirijaISIL
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.