19.3.2019. 21:04
0
Razgovor Amanpour sa autorom filma "Suđenje Ratku Mladiću"
U satima uoči izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću u haškoj sudnci američka televizijska stanica PBS premijerno će prikazati dokumentarni film o nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

U filmu "Suđenje Ratku Mladiću" opisuje se tok sudskog postupka, ali i sve ono što se Mladiću i Karadžiću stavlja na teret.

O Mladiću, snimanju filma i jedinstvenom pristupu timu tužilaštva i odbrane sa su-režiserom Henryem Singerom razgovarala CNN-ova Christiane Amanpour, poznata novinarka CNN-a i jedna od onih koji su '90-ih izvještavali o ratu u Bosni i Hercegovini.

"Kada smo počeli film nismo znali da će to biti tako tužna tema. Željeli smo napraviti film jer je to bilo historijsko suđenje. Moj ko-režiser i ja smo rekli da je to sjajna institucija. Niko to ne radi kao MKSJ. Ovaj film, suđenje, sve što se dešava na Balkanu je mikrokosmos", kazao je Singer. 

Kako procjenjuje Ratka Mladića i njegovo ponašanje na sudu?

"Mislim da je to veliki corpus mentis. Htjeli smo obaviti intervju. Poigravao se s nama. On je tokom suđenja bio smiren, pratio je postupak. Vidjeli smo ispade tokom suđenja, ali on je bio i emotivan. Povremeno bismo vidjeli i Mladića kakvog smo znali devedesetih", dodao je. 

"Konačno, pravda za Bosnu i Hercegovinu", bio je njen komentar nakon što je Karadžić prvostepeno osuđen, između ostalog, za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.