20.3.2019. 10:45
0
Svjetski mediji o presudi Karadžiću: Kraj jedne od najznačajnijih sudskih bitaka
Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne sudove, nasljednika Haškog tribunala danas će donijeti drugostepenu, konačnu presudu, Radovanu Karadžiću.

Osim velikog interesovanja domaće i regionalne javnosti i svjetski mediji posvetili su presudi značajnu pažnju.

Washington post u najavi presude navodi da će Karadžić četvrt stoljeća nakon rata dočekati drugostepenu presudu kojom će se znati je li kriv za ubistva i razaranja.

Američki list podsjeća na prvostepenu presudu i pojašnjava da je jedna od najvećih dilema hoće li bivši lider bosanskih Srba biti osuđen za genocid u sedam općina, za šta je prvostepeno oslobođen.

Također, Washington Post donosi i priče preživjelih žrtava.

RTL Today navodi da je mišljenje o Karadžiću, iako očekuje presudu za genocid i druge zločine, i dalje podijeljeno u javnosti na Balkanu. Takđer, u istom članku pojašnjen je put Karadžića iz siromašnje porodice u Crnoj Gori do ratnog zločinca u BiH.

Euronews također piše da će danas biti presuđeno Radovanu Karadžiću. U tekstu navodi da njegovi branitelji traže ukidanje presude i ponavljanje presude.

“Odluka sudija u srijedu bit će konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Presudom će se okončati jedna od najznačajnijih sudskih bitaka iz balkanskih ratova”, navodi Euronews.

Britanski The Guardian također donosi priču o Karadžiću i njegovoj ulozi u zločinima, naročito genocidu u Srebrenici.

“Karadžićev slučaj i dalje gorko dijeli zemlju”, navodi Guardian, te u priči o presudi donosi očekivanja žrtava genocida i ratnih zločina u BiH.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.