25.3.2019. 20:06
1
Trump zvanično potpisao priznanje suvereniteta Izraela nad Golanom
Predsjednik SAD-a Donald Trump je danas potpisao proklamaciju o zvaničnom američkom priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

Taj dokument predstavlja odstupanje od američke politike u posljednjih pola vijeka, navodi AP.

Trump je takav potez najavio na Twitteru prošle sedmice, ocijenivši da je došlo vreme da ga SAD preduzmu poslije 52 godine izraelske kontrole nad strateškim platoom na granici sa Sirijom.

Prije potpisivanja u Bijeloj kući u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Trump je rekao da "svaki mogući budući bliskostični sporazum mora uzeti u obzir pravo Izraela na samoodbranu".

Netanyahu je već dugo vršio pritisak na SAD da priznaju Golan, okupiran i Šestodnevom ratu 1967. i anektiran 1981. godine, kao izraelski.

Trumpovo priznanje daje mu podsticaj pred izbore u Izraelu za koje se očekuje da će biti neizvjesni.

Netanyahu je stojeći kraj Trumpa ponovio ono što je već jutros najavio da se zbog jutrošnjeg raketnog napada na centralni Izrael u kojem je ranjeno sedmoro ljudi vraća već danas kući.

Izraelski lider je taj napad označio "okrutnom agresijom".

"Izrael to neće prihvatiti. Ja to neću prihvatiti", rekao je izraelski lider u trenutku kada je već počeli izraelski osvetnički udari na ciljeve Hamasa u Gazi, prenosi N1.

"Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja od vas", reako je Netanyahu Trumpu, prenijeli su izraelski mediji.


(AMila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.