27.3.2019. 11:45
0
Kurz: Postoji veza između austrijskog pokreta Identiteta i ubice u Christchurchu
Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je potvrdio da postoji finansijska veza između napadača koji je ubio 50 ljudi u masovnoj pucnjavi u novozelandskom gradu Christchurchu i ekstremno desničarskog Identitetskog (Identitarian) pokreta u Austriji.

Kurz je kazao da Austrija razmatra raspuštanje  tog pokreta, koji tvrdi da želi očuvati evropski identitet, prenosi Reuters.

Austrijska policija  izvršila je pretres stana čelnika austrijskog pokreta Identiteta Martina Sellnera. Njegova je grupa dobila donaciju veću od uobičajene, uključujući adresu e-pošte povezanu s teroristom Christchurcha, prenosi DW.

Austrijske vlasti potvrdile su u utorak da je izvršen pretres  bečkog doma Martina Sellnera, odakle su izuzeti kompjuteri  i mobiteli kao dio  istrage koja je u toku.

Hansjörg Bacher, glasnogovornik austrijskog tužilaštva, izjavio je da je Sellnerov krajnje desničarski Identitetski pokret bio pod istragom zbog mogućih financijskih prekršaja kada je primijećena donacija veća od uobičajene.

Donacija je uključivala adresu e-pošte koja se podudara s imenom Australcakoji je  ubio 50 osoba u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na  Novom Zelandu, 15. marta.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.