31.3.2019. 20:00
0
Haos u Velikoj Britaniji: Theresa May suočena s urušavanjem vlade zbog Brexita
Premijerka Velike Britanije Theresa May suočena je s rizikom "potpunog urušavanja" vlade ako ne uspije progurati u parlamentu svoj izmučeni sporazum o Brexitu, piše Sunday Times.

Posljednjih dana špekuliše se da bi britanska premijerka mogla zatražiti prijevremene izbore.

Ukazujući na težak izbor s kojim je May suočena u rješavanju problema Brexita, navode da je najmanje šest proeuropskih ministara najavilo ostavke ako se premijerka odluči za izlazak iz EU bez sporazuma.

S druge strane, ministri koji podržavaju Brexit prijete odlaskom iz vlade ako May odluči ostati u carinskoj uniji s EU-om ili ako zatraži dužu odgodu Brexita, navodi Sunday Times.

Gotovo tri godine nakon što su Britanci glasali s 52 posto za i 48 protiv za odlazak iz EU-a nakon 46 godina članstva, ne zna se kako će Brexit izgledati, pa čak ni hoće li ga uopće biti.

May sada ima manje od dvije sedmice da uvjeri čelnike 27 članica EU-a da može izvući situaciju iz slijepe ulice.

List Mail on Sunday piše da su njezini savjetnici podijeljeni oko toga može li May pozvati na prijevremene izbore ako ne dobije potporu za svoj sporazum u parlamentu.

(NAP / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.