3.4.2019. 17:48
0
Nove mjere njemačke vlade protiv povratnika džihadista
Nijemci koji imaju dvojno državljanstvo i koji su se borili u inozemstvu za grupe kao što je Islamska država izgubit će državljanstvo.

Ova nova mjera koju je vlada u Berlinu usaglasila u novom prijedlogu zakona i koji isključuje maloljetne osobe pokriva samo buduće slučajeve i ne odnosi se na Nijemce sa jednim državljanstvom koji bi u suprotnom mogli ostati bez države.

Mjera tek treba proći parlamentarnu proceduru.

Kao i druge zemlje Zapada, Njemačka se suočava sa konfuznom situacijom u vezi sa osobama koje su putovale na Bliski istok da se pridruže islamistima.

- Ovo će poslati poruku pristalicama Islamske države, onima koji razmišljaju da putuju u oblasti pod kontrolom džihadista - rekao je novinarima portparol Vlade Steffen Seibert.
 
Više od 1.000 Nijemaca napustilo je zemlju i otišlo u ratne zone na Bliskom istoku od 2013. godine.

Jedna trećina vratila se u Njemačku, za jednu trećinu se vjeruje da je poginula, a za ostatak se smatra da su u Iraku i Siriji


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.