3.4.2019. 22:30
0
Turska predložila SAD radnu grupu zbog sporne nabavke S-400
Turska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama da formiraju radnu grupu kako bi se uvjerili da planirana nabavka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 ne predstavlja prijetnju opremi SAD ili NATO, kaže se u izjavi turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, prenosi Patria.

Podsjećamo, Sjedinjene Države su zaustavile isporuku opreme za borbenu letjelicu F-35 Turskoj zbog saznanja da je Turska planirala nabavku S-400 sistema od Rusije, koji nije kompatibilan sa sistemima NATO saveza.

Washington je upozorio Tursku da bi takva nabavka mogla dovesti do sankcija i isključenja Turske iz F-35 programa, piše Reuters. Vršilac dužnosti američkog sekretara odbrane, Patrick Shanahan nešto kasnije je izjavio da očekuje rješenje ovog spora.

Ministar Cavusoglu, koji se trenutno nalazi na NATO samitu u Washingtonu, objasnio je prilikom panel rasprave da S-400 'ne namjeravaju integrirati u NATO sistem' jer će biti korišten 'u vlastite svrhe', te je pozvao na formiranje tehničke grupe koja će potvrditi da sistem neće predstavljati prijetnju 'ni američkim F-35 ni NATO sistemima'.

Turski predstavnici objasnili su da će S-400, čiju isporuku očekuju već u julu, koristiti u svrhu odbrane od potencijalnih napada na nacionalnu sigurnost, što je u nekoliko navrata potvrdio i turski predsjednik Tayyip Erdogan istaknuvši da neće otkazivati 'završen posao', navodi Reuters.  

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.