11.4.2019. 10:03
0
Čelnici EU produžili Britaniji rok za Brexit do 31.oktobra
Čelnici Evropske unije dali su Britaniji još šest mjeseci da napusti blok, više nego što je premijerka Theresa May zatražila, ali manje nego što su to mnogi u bloku željeli, zahvaljujući žestokom protivljenju Francuske.

Sporazum postignut na samitu u Bruxellesu u četvrtak u ranim jutarnjim satima znači da Britanija neće otići u petak bez sporazuma koji bi učinio bezbolnim njen proces napuštanja EU. Sporazum, međutim, nudi malo pojašnjenja kada, kako i da li će uopće Brexit biti realiziran, dok se May bori da zadobije podršku parlamenta za odredbe sporazuma o Brexitu dogovorene s EU u prošloj godini.

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel insistira da Britanija neće biti prisiljena da napusti blok što je skorije moguće u haotičnom scenariju bez sporazuma, nije bilo nikakve sumnje da će May dobiti produženje roka. 

Nesporazumi su oko njegove dužine i uslova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao je  tokom rasprave u noćnim satima da uvjeri čelnike EU da ne daju Britaniji još jednu godinu.

Predsjedavajući samita Donald Tusk tvrdi da bi obavezivanje May da prihvati mnogo duži rok od 30. juna koji je zatražila moglo pomoći britanskoj čelnici u njenoj borbi s tvrdolinijašima iz vlastite stranke, strahujući da bi se britanska javnost u potpunosti mogla okrenuti protiv Brexita.

Rezultat diskusije čelnika EU je kompromisni datum - 31. oktobra za britansko napuštanje bloka sa ili bez sporazuma, pod uslovom da May održi izbore za Evropski parlament 23. maja i da vrati britanske članove u novi Evropski parlament kada bude sazvan u julu, i  obeća da London neće ometati proces donošenja odluka u EU prije odlaska.

Ukoliko May ne uspije pridobiti podršku poslanika sporazumu, Britanija će morati napustiti blok bez sporazuma 1. juna, prenosi Reuters.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.