9.5.2019. 21:37
1
Olovo koje pada s Notre Dama nije opasnost za kvalitet vazduha
Dijelovi olova koji padaju poslije velikog požara sa katedrale Notre Dame u Parizu ne predstavljaju opasnost za kvalitet vazduha, saopštila je pariska prefektura, ali je upozorila na veliko prisustvo olovne prašine oko zdanja.

“Rezultati analiza uzoraka od kada se dogodio požar pokazuju da nema opasnosti da olovo zagađuje vazduh, ali se potvrđuje prisustvo olovne prašine oko katedrale”, navodi se u saopštenju i dodaje da je kvalitet vazduha dobar i da je zagađenost ispod normale.

Međutim, upozorava se na velike koncentracije olovne prašine u neposrednoj blizini Notre Dama, posebno na ulazu, čiji je pristup zabranjen građanima.

Prefektura je kao preventivnu mjeru preporučila građanima koji stanuju u blizini katedrale da očiste svoje stanove mokrom krpom, redovno peru ruke i ako je moguće imaju kratke nokte.

Pariske vlasti su dodale da su preduzete sve mjere čišćenja i kontrole nivoa olova.

Katedrala Notre Dame, srednjovjekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod rijeke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen poslije nekoliko sati.

Požar je prvo zahvatio potkrovlje, dio krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.