11.5.2019. 20:51
0
Žuti prsluci ponovo na ulicama, ispaljen suzavac
Francuska policija ispalila je danas suzavac u sukobima sa maskiranim demonstrantima u Lionu i Nantu na 26. uzastopnom vikend protestu “Žutih prsluka” protiv predsjednika Emanuela Makrona i njegovog programa ekonomskih reformi.

U Nantu, demonstranti sa crnim kapuljačama na rubu uglavnom mirnog protesta bacali su boce i razbijali izloge radnji, dok je u Lyonu policija suzavcem pokušavala da odbije demonstrante od centralnog Plas Belkur, prenosi Reuters.

Macron je prošlog mjeseca, nakon nekoliko nedjelja nacionalne debate, uzvratio obećavajući da će smanjiti poreze i izvinivši se za svoje, ponekad oštre odgovore.

U Nantesu su, međutim, demonstranti rekli da Macronovi prijedlozi nisu išli dovoljno daleko i da su im nedostajali detalji.

“Velika debata bila je dimna zavjesa, danas su na nas bacili suzavac”, rekao je jedan 43-godišnji demonstrant koji se predstavio kao Mikael, dodajući da će se protesti nastaviti, iako je demonstranata sada manje, ali će se “vratiti”.

Današnji protest u Parizu bio je miran.

Demonstranti su po kiši marširali sa kišobranima i transparentima protiv Macrona.

Njihov broj smanjio se sa više od 300.000 širom zemlje na vrhuncu u novembru na ispod 30.000 u posljednje vrijeme, prema procjenama vlade, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.