22.5.2019. 20:46
0
Polovina Amerikanaca vjeruje da će SAD zaratiti sa Iranom
Polovina Amerikanaca vjeruje da c´e Sjedinjene Američke Države zaratiti sa Iranom “u narednih nekoliko godina”, prema istraživanju javnog mnjenja koje su sproveli Reuters i Ipsos zbog povec´anih tenzija između dvije zemlje.

Iran je 53 posto odraslih u SAD okarakterisalo kao “ozbiljnu” ili “neizbježnu” prijetnju. Za poređenje, 58 posto Amerikanaca je opisalo Sjevernu Koreju kao prijetnju, a 51 posto Rusiju, prenosi Reuters.

Ipak, 60 posto Amerikanaca je reklo da SAD ne bi trebalo da preventivno napadnu iransku vojsku, dok 12 posto njih zagovara opciju da Amerika prva krene u napad.

Međutim, ako bi ih Iran napao, 79 posto ispitanika smatra da bi američka vojska trebalo da uzvrati udarac, 40 posto se zalaže za ograničen odgovor vazdušnim napadima, a 39 odsto posto za punu invaziju.

I Amerika i Iran su rekli da ne žele rat, iako njihovi predstavnici šalju ratoborne izjave.

Napeti odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se početkom ovog mjeseca. Američki predsjednik Donald Trump ojačao je anti-iranski stav i ponovo uveo sankcije za izvoz iranske nafte, nakon što je prije godinu dana donio odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Teheranom iz 2015. godine.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani upozorio je da će njegova zemlja prestati da se pridržava određenih djelova nuklearnog sporazuma, te je poručio da će Iran nastaviti sa visokim nivoom obogaćivanja uranijuma, ukoliko svjetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

IranSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.