26.5.2019. 8:11
0
Trump se susreo sa direktorima japanskih kompnija Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten
Američki predsjednik Donald Trump u subotu je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Američke Države, prekorivši Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični. 

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svjetlio u bojama američke zastave. 

Nedugo nakon dolaska Trump se u rezidenciji američkog ambasadora Williama Hagertyja susreo s direktorima japanskih kompnija Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog ekonomskog rasta. 

Washington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Trump je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država. 

-Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite - rekao je. 

Tijekom četverodnevnog posjeta, japanski premijer Shinzo Abe priredit će za Trumpa svečani banket, odvest će ga na sumo turnir i u posjet pomorskoj bazi, a očekuje se da će dvojica čelnika odigrati i partiju golfa.

Trump je u Japan došao u pratnji svoje supruge Melanije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.