2.6.2019. 17:13
0
Andrea Nahles podnijela ostavku, spominje se pad vlade Angele Merkel
Andrea Nahles, lider njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), najavila je ostavku što bi moglo dovesti do pada vlade Angele Merkel.

Nahles je objasnila da je njena ostavka posljedica do sada najlošije performanse SPD-u historiji te stranke, koja je na izborima za Evropski parlament osvojila samo 15,8% glasova.

'Preuzela sam vođstvo stranke i parlamentarne grupe u teškim vremenima. Kao dio njemačke vlade, zajedno smo odlučili da nosimo odgovornost za našu zemlju. Istovremeno smo radili na tome da ponovo podignemo stranku i osvojimo građane novim sadržajima.'

Ona je dodala da takav potez zahtijeva 'obostranu podršku koja je izostala'.

Njen potez dovodi u pitanje 15-mjesečnu koaliciju sa Kršćanskim demokratama Angele Merkel (CDU).

Andrea Maria Nahles bila je na čelu njemačkih Socijaldemokrata od aprila 2018. godine. Od septembra 2017. predvodi SPD u Bundestagu. Prije toga je vršila funkciju federalne ministrice za rad i društvena pitanja, a bila je i na čelu Mladih SPD-a. Nahles je bila prva žena na čelu SPD-a, najstarije stranke u njemačkom parlamentu osnovane 1863. godine.

Budućnost 'velike koalicije' kako nazivaju savez SPD-a i CDU-a uveliko ovisi o tome ko će naslijediti Andreu Nahles. Britanski mediji komentiraju da, ukoliko novi lider SPD-a bude naginjao lijevoj opciji, može smatrati saradnju sa CDU 'nepraktičnom' te može zagovarati izlazak iz koalicije. Takva odluka bi mogla dovesti do novih izbora koji bi, opet, mogli označiti prijevremeni odlazak kancelarke Merkel.

Iz stranke CDU su u nedjelju poslali jasnu poruku da žele ostati u koaliciji uprkos odlasku Nahles.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.