4.6.2019. 17:32
0
Trump obećao Velikoj Britaniji značajan trgovinski sporazum nakon Brexita
Donald Trump obećao je u utorak značajan trgovinski sporazum Britaniji nakon Brexita, šaleći se s odlazećom premijerkom Theresom May da bi se trebala držati obećanog sporazuma iako će odstupiti s položaja za dva dana.

Nakon pompeznog prijema kod kraljice Elizabeth prvog dana državne posjete Britaniji, Trump se danas okrenuo političkim temama, sastajući se s potencijalnim kandidatima za nasljednika May na premijerskom položaju i raspravljajući o ulozi koju bi kineski Huawei trebao imati u stvaranju 5G mreže.

Čak i prije nego što je predsjednički avion Air orce One dotakao britansko tlo, Trump je na Twitteru objavio pohvale vodećim ljudima Brexita - Borisu Johnsonu i Nigelu Farageu - a njegovi savjetnici pozvali su narednog britanskog čelnika da blokira Huawei iz naredne generacije mobilne telefonije.

- Sklopit ćemo veoma značajan trgovinski sporazum, to će biti veoma pošten sporazum, i mislim da je to nešto što obje strane žele da učine - poručio je Trump May na sastanku u palati St. James, 500 godina staroj zvaničnoj rezidenciji britanskih kraljeva.  

- Ne znam tačno kakvo je vaše tempiranje, ali držite se toga. Sklopimo taj sporazum - izjavio je Trump.

May će podnijeti ostavku s čela Konzervativne stranke u petak, ali će ostati premijerka do odražvanja izbora za njenog nasljednika.

Ona je izjavila da bi Britanija i Sjedinjene Države trebali zajednički raditi na očuvanju slobodnog, poštenog i otvorenog tržišta.

Državna posjeta, koju je obećala May u januaru 2017. kada je postala prvi strani čelnik koji je posjetio Trumpa u Bijeloj kući nakon što je postao predsjednik, smatrala se prilikom da se proslave britanski "posebni odnosi" sa Sjedinjenim Državama, i potvrdi njihova sigurnosna saradnja. 

Propast čelništva Therese May zbog Brexita i Trumpov običaj da ignoroše konvencije moderne diplomatije učinili su, međutim, njegovu posjetu jednom od najneobičnijih državnih posjeta u novijoj britanskoj istoriji. 

Uoči posjete, Trump je hvalio Johnsona, bivšeg ministra vanjskih poslova i vodećeg zagovarača Brexita koji je preporučio napuštanje Evropske unije 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Trump je također pozvao da stari zagovornik Brexita Nigel Farage, žestoki kritičar Konzervativne stranke premijerke May, predvodi pregovore s EU.

U centru Londona, na hiljade demonstranata učestvuje u "Karnevalu otpora" kako bi izrazili protivljenje američkom predsjedniku. Ekološki aktivisti, zagovornici borbe protiv rasizma i aktivistice za ženska prava među onima su koji učestvuju na protestima, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.