5.6.2019. 19:04
0
Youtuber mora u zatvor 15 mjeseci jer je ponizio beskućnika zbog pratilaca
Zvijezda Youtubea Kangua Ren, poznatiji kao Reset, osuđen je na 15 meseci zatvora i kaznu od 20 hiljada eura jer je prevario jednog beskućnika. On je objavio na svom nalogu kako je dao beskućniku da pojede keks punjen zubnom pastom. Sud u Barseolni je presudio da novac mora da isplati svojoj žrtvi zbor moralne štete koju mu je nanio, prenosi Guardian.

Također, sud mu je zabranio da u narednih pet godina posjeduje nalog na bilo kojoj društvenoj mreži.

Ovaj momak je rođen u Kini, ali je odrastao u Španiji. Nalazi se na listi 200 najpopularniji jutjubera u Španiji i Latinskoj Americi i ima 1,1 miliona pratilaca.

On je 2017. godine prihvatio izazov da sa Oreo keksa skine kremasto punjenje i zamijeni ga zubnom pastom, a onda je na ulici Barcelone pronašao beskućnika iz Rumunije kome je dao taj keks da pojede za 20 eura. To je snimio, a njegova žrtva je kasnije povratila.

“Možda sam malo pretjerao, ali gledajmo na to sa vedrije strane. To mu je pomoglo da opere zube, ne vjerujem da ih je prao od kada je postao siromašan”, rekao je ovaj mladić koji ima 21 godinu.

Video je skinut sa mreže poslije nekoliko dana pošto je izazvao oštre kritike. Reset je potom potražio žrtvu i njegovoj ćerki dao 300 eura kako ne bi podnijeli tužbu.

Rosa Aragones koja je sudila u ovom procesu navela je da ovo nije izolovani incident i da youtuber ima sklonost ka surovim postupcima, kao i da traži lako ranjive žrtve. Proglasila ga je krivim za kršenje moralnog integriteta žrtve.

Prema presudi, kako je objavio El Pais, ona je zaključića da je Reset “ponizio i maltretirao znatno stariju, ranjivu osobu bez doma, čiji je život razoren alkoholizmom i životom na ulici”.

Ona je rekla da Reset to uradio kako bi “privukao bolesnu pažnju svojih pratilaca” i da bi povećao prihode od reklama na svom nalogu.

Youtuber će najvjerovatnije izbjeći zatvor jer mu je ovo prvi prestup. U Španiji se presude manje od dvije godine uglavnom suspenduju, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.