6.6.2019. 10:09
0
May i Macron izrazili zahvalnost herojima Dana D
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May poručili su "hvala vam" veteranima Dana D i onima koji su poginuli u invaziji od prije tačno 75 godina koja je ušla u anale ratovanja.

Uniformirani veterani u devedesetim godinama života okupili su se dok su May i Macron održali govore na ceremoniji u  Ver-Sur-Meru, mjestu polaganja kamena temeeljca za novi memorijal na kome će biti uklesana imena hiljada vojnika pod britanskom komandom koji su poginuli u Danu D i u Bici za Normandiju koj je uslijedila nakon njega.

- Ako se za jedan dan može reći da je odredio sudbinu generacija koje dolaze, onda je to 6. juni 1944. godine - izjavila je May.

- Jedine riječi koje vam možemo reći su "hvala vam" - poručila je ona veteranima.

Macron se zahvalio veteranima i "svima koji su dali živote kako bi Francuska bila ponovo slobodna".

Polaganje kamena temeljca jedno je od nekoliko današnjih dešavanja kojima se obilježava 75. godišnjica savezničke invazije koja je preokrenula tok Drugog svjetskog rata protiv nacista, prenosi Associated Press.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.