20.6.2019. 18:09
0
Građani zatrpali Putina pitanjima o niskim platama i teškom životu
Predsjednik Rusije Vladimir Putin suočio se danas s talasom žalbi i prigovora o niskom životnom standardu u višečasovnoj TV-emisiji, u kojoj je odgovarao na pitanja građana.

Više od milion i po ljudi poslalo je svoja pitanja telefonom, video-pozivima ili elektronskom poštom.

Građani su pitali: „Kada će život postati bolji, makar malo?“, „Zašto su tako niske plate?“, „Zašto nemamo dovoljno za hranu?“.

Jedan građanin koji se predstavio kao vatrogasac, rekao je da ima platu svega deset hiljada rubalja (oko 130 eura), dok je jedna porodilja saopštila da mjesečno dobija „smiješnih 50 rubalja (oko sedam eura)“.

U pozivima je bilo žalbi i na nedostatak životno važnih ljekova, na oronule puteve i škole, prepune bolnice…

Rusiju sankcije koštale oko 50 milijardi dolara

Putin je obećao povećanje plata i socijalnih primanja i ukazao da je Rusija pogođena padom cijena nafte i gasa i međunarodnim sankcijama.

Putin je priznao da su sankcije SAD i Evropske unije od 2014. godine Rusiju koštale oko 50 milijardi dolara, ali je naveo da su zemlje EU, SAD i Japan pretrpjele još veću štete zbog svojih ograničenja trgovine s Moskvom.

Putin je osudio zapadne sankcije kao pokušaj da se obuzda rastuća moć Rusije, dodavši da američka trgovinska ograničenja protiv Kine imaju sličnu svrhu.

On je ukazao na američke sankcije protiv kineske telekomunikacione kompanije „Huavei“, opisujući ih kao dio napora SAD da „ograniče razvoj Kine kao globalne sile“.

„Isto se dešava i u vezi s Rusijom i tako će biti i dalje, te ako želimo da osvojimo mjesto pod suncem, jednostavno treba da jačamo, prije svega u ekonomskoj sferi“, rekao je Putin.

Američke vojne akcije protiv Irana bile bi katastrofa

On je upozorio danas SAD da bi upotreba sile protiv Irana imala katastrofalne posljedice.

On je dodao da bi to izazvalo eskalaciju neprijateljstava sa nepredvidivim ishodima.

Tenzije između Washingtona i Teherana porasle su zbog prošlonedjeljnih napada na na dva naftna tankera u blizini Ormuskog moreuza, za koje je Washington okrivio Iran, koji je negirao optužbe, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.