18.7.2019. 15:56
0
Carmel Agius podnio svoj prvi Izvještaj o napretku Vijeću sigurnosti UN-a
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, danas je podnio svoj prvi izvještaj o napretku Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija od kada je stupio na tu dužnost 19. januara 2019.

U svom obraćanju, Agius je istakao najznačajnije aspekte rada Mehanizma u proteklih šest mjeseci.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"U vezi s najznačajnijim događajima u rezidualnom sudskom radu Mehanizma, Agius je napomenuo da je drugostepena presuda u predmetu Karadžić izrečena 20. marta 2019. u ogranku Mehanizma u Haagu, ističući blagovremeno okončanje postupka u ovom značajnom predmetu. Predsjednik Agius informisao je Savjet o žalbenom postupku u predmetu Mladić, koji, prema očekivanjima, treba biti okončan do kraja 2020., kao i o solidnom napredovanju ponovnog suđenja u predmetu Stanišić i Simatović, u kom je od 18. juna 2019. u toku dokazni postupak odbrane. U vezi s postupcima u ogranku u Arushi, predsjednik je obavijestio Savjet o tome da se očekuje da će pretres u postupku preispitivanja u predmetu Ngirabatware biti održan u septembru 2019. Pored toga, očekuje se da će suđenje u predmetu Turinabo i drugi, koji se vodi protiv pet osoba optuženih za nepoštovanje suda, početi u oktobru 2019.

Predsjednik Agius iznio je niz zapažanja u vezi s odgovornošću Mehanizma na polju sprovođenja kazni, istakavši da 'pravda nije zadovoljena samim izricanjem presude' i da 'da, kako bismo imali trajan uticaj na međunarodni mir i pravdu, moramo svi ostati posvećeni ne samo suđenjima, žalbenim postupcima i aktivnim sudskim procesima, nego i onome što dolazi poslije toga'.

Predsjednik je dalje pozvao države članice da pomognu u vezi sa devet osoba koje je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) oslobodio optužbi ili pustio na slobodu, a koje su trenutno u Arushi, u nadležnosti Mehanizma, budući da nijedna država još uvijek nije bila voljna da ih primi. Predsjednik Agius je istakao da bi „ove osobe trebale biti slobodne da započnu novi život, budući da su izdržale svoje kazne ili nikada nisu ni bile osuđene“.

Predsjednik Agius je sa zadovoljstvom primijetio da njegovo obraćanje Savjetu koincidira sa Danom međunarodnog krivičnog pravosuđa. Ističući značajan rad međunarodnih sudova i tribunala, predsjednik je izjavio da „međunarodno krivično pravosuđe ne predstavlja odgovornost samo sudova“, napominjući da „svi oni koji su posvećeni vladavini prava igraju ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjivosti“.

Predsjednik je ponovo istakao potrebu čvrstog stava protiv onih koji negiraju legitimitet zaključaka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), MKSR i Mehanizma, posebno imajući u vidu najnovije slučajeve negiranja genocida i revizionizma. Po njegovom mišljenju „međunarodno krivično pravosuđe tiče se svih nas, zbog toga što je pravda u službi mira, a mir se mora svakodnevno održavati“.

Na kraju izlaganja, predsjednik Agius izjavio je da je riješen da učini 'sve u svojoj moći kako bi se do maksimuma dovela sposobnost Mehanizma da donese smislenu pravdu i ispuni sve aspekte svog mandata na efektivan i efikasan način" i izrazio nadu da će Savjet nastaviti da pruža podršku Mehanizmu, kao što je do sada činio.'

Nakon Agiusovog obraćanja, izjave su dali članovi Savjeta, kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ruande i Srbije, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.