10.8.2019. 18:30
0
Pompeo o formiranju sigurne zone: SAD i Turska su ostvarili značajan napredak
Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja dogovora njegove zemlje i Turske u vezi s formiranjem "Centra za zajedničke operacije".

Pompeo se na Twitteru dotakao razgovora o formiranju sigurne zone na sjeveroistoku Sirije. 

- Veoma sam zadovoljan napretkom koji su ostvarile Sjedinjene Američke Države (SAD) i Turska u kontekstu rješavanja zajedničkih sigurnosnih problema na sjeveroistoku Sirije i uspostave održivog sigurnosnog mehanizma - poručio je Pompeo, prenosi agencija Anadolija. 

Formiranje sigurne zone, po riječima Pompea, predstavlja vrlo značajan korak u uspostavljanu mira i sigurnosti. 

U Ankari su od 5. do 7. augusta okončani razgovori vojnih delegacija SAD-a i Turske o formiranju sigurne zone u Siriji. 

Postignut je dogovor o hitnoj provedbi mjera koje će u prvoj etapi okončati zabrinutosti Turske na sigurnosnom planu, odnosno da se u najkraćem mogućem roku na području Turske formira centar za zajedničke operacije s ciljem izgradnje sigurne zone, koja će biti formirana u koordinaciji sa SAD-om. 

Turski i američki vojni dužnosnici suglasili su se da će sigurna zona biti mirovni koridor. Strane su se usaglasile i da će poduzeti sve dodatne mjere da bi se raseljeni Sirijci mogli vratiti u svoju domovinu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.