16.8.2019. 12:45
0
Vlada Venezuela nastoji promijeniti okvir za razgovore s opozicijom
Venezuelska vlada je spremna nastaviti dijalog s opozicijom, ali uz izmjenu pregovaračkog mehanizma, rekao je u četvrtak venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza pošto je socijalistički predsjednik Nicolas Maduro prekinuo pregovore početkom augusta.

"Imat ćemo susret (s norveškim izaslanicima) i sigurno ćemo uspjeti nastaviti dijalog uz izmijenjeni mehanizam, nakon nužnog promišljanja koje se upravo događa", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova. 

"Moramo imati mehanizam koji  garantira mir i suživot", dodao je, ali nije dao nikakve detalje o promjenama koje je vlada tražila, prenosi AFP.

U srijedu, je opozicioni  čelnik Juan Guaido otkrio da su norveški dužnosnici u Caracasu u pokušaju da ponovo pokrenu razgovore.

U maju su u Oslu započeli pregovori o okončanju političke krize - koji su pokrenuli kada se Guaido u januaru proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika.

Ali predsjednik Nicolas Maduro prekinuo je razgovore prije sedam dana kao odgovor na nove sankcije Sjedinjenih Država protiv njegove vlade.

Arreaza je inzistirao na tome da je Maduro  jednostavno "implementirao pauzu" u razgovore.

"Nismo se povukli iz procesa dijaloga s političkom opozicijom", rekao je ministar, ključni član Madurovog pregovaračkog tima.

Madurova administracija kaže da je opozicija podijeljena između onih koji žele mirnu promjenu vlasti i onih koji žele stranu vojnu intervenciju.

Razgovori su započeli u Oslu u maju, prije nego što su premješteni na Barbados, gdje je od početka  jula pod norveškim pokroviteljstvom  održano nekoliko rundi.

Pored političkog sukoba, Venezuela trpi jednu od najgorih ekonomskih kriza u svojoj povijesti s četvrtinom od 30 miliona stanovnika kojima je potrebna pomoć, navode Ujedinjene nacije.

(Fena)

Venecuela
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.