16.8.2019. 21:32
0
EU uvjetovala Australiju: Promijenite imena ''feta'' sira i ''gorgonzole'' ili ništa od sporazuma
Evropska unija zatražila je da australske kompanije prestanu da nazivaju svoje sireve ''feta'' i ''gorgonzola'' i insistira da im promijene imena.

Ako se taj zahtjev podrži, svi proizvođači hrane će morati da im daju nova imena. I neće samo sirevi mijenjati ime nego i mnogi drugi proizvodi, kojih na listi koju je EU poslala Australiji ima čak 408. Tu spada i popularna prehrambena roba, kao što su ''gruiere'', irska krema, viski i ''grappa''. 

Riječ je o namirnicama sa zaštićenim geografskim porijeklom u Evropskoj uniji, koji su tradicionalni u dijelovima zajednice i imaju garantirani kvalitet.

Ovo je uvjet za trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije (FTA), oko kojeg su dvije ekonomske sile počele da pregovaraju još prošle godine.

EU je drugi australski trgovinski partner i treća najveća izvozna destinacija za "zemlju kengura". 

Australsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine vjeruje da će FTA pružiti izvoznicima zemlje još više prednosti na tržištu sa više od 500 miliona ljudi.

Ako se Australija složi, proizvođači sira koji su svoj proizvod nazvali ''feta'', naprimjer, morat će da promijene svoje ime - možda u nešto poput ''australska feta'', tvrdi CBS News. 

To je zato što čak i ako ti proizvođači koriste iste procese proizvodnje kao i tradicionalni proizvođači ''feta'' sira, njihov sir nije proizveden u geografskom području koje je predviđeno zakonodavstvom EU da bi se mogao nazvati imenom ''feta''.

Australski ministar za trgovinu, turizam i investicije Simon Birmingem otvorio je javnu raspravu o ovom pitanju rekavši da želi da direktno čuje od australskih poljoprivrednika i preduzeća šta misle o tome. 

- Australci mogu biti sigurni da ćemo voditi jake pregovore da postignemo sporazum koji australskim poljoprivrednicima i preduzećima pruža više mogućnosti - rekao je ministar, dodajući da će potpisati sporazum samo ako je u interesu Australije.

Nacionalna federacija poljoprivrednika (NFF) - australsko nacionalno tijelo koje predstavlja poljoprivrednike i poljoprivredu, već je nagovijestilo da je zabrinuto zbog ograničenja, rekavši početkom ove godine da će ograničenja naziva ''feta'' imati ozbiljne posljedice za njihove mljekare.

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.