18.8.2019. 17:36
0
Islamska država preuzela odgovornost za masakr na svadbi u Afganistanu
Militanti Islamske države danas su preuzeli odgovornost za samoubilački napad na svadbenu dvoranu u Kabulu u kojemu su ubijene 63 osobe, čime su pokazali kakve opasnosti prijete Afganistanu čak i ako talibani uspiju postići sporazum sa Sjedinjenim Državama.

U eksploziji u subotu kasno navečer ranjeno je više od 180 ljudi, a među žrtvama je mnogo žena i djece, otkrili su afganistanski dužnosnici. 

Talibani pregovaraju sa SAD-om, Islamska država ne

Napad se dogodio u vrijeme dok talibani sa SAD-om pokušavaju ispregovarati sporazum o povlačenju američkih snaga iz države u zamjenu za prihvaćanje mirovnih pregovora s afganistanskom vladom koja ima podršku Washingtona.

U tim razgovorima ne sudjeluje Islamska država koja se u Afganistanu pojavila 2014. te se bori protiv obiju strana uključenih u pregovore. 

Militanti su preuzeli odgovornost za napad u šijitskoj četvrti u Kabulu putem aplikacije za slanje poruka Telegram, kazavši kako se njihov bombaš uspio infiltrirati među "nevjernike". 

Krivci za najkrvavije terorističke napade u Afganistanu zadnjih godina

Islamska država odgovorna je za neke od najkrvavijih terorističkih napada u Afganistanu u posljednjih nekoliko godina, a dio njih je bio usmjeren protiv šijitske manjine. 

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani izjavio je ranije u nedjelju kako talibani ne mogu pobjeći od odgovornosti za taj "barbarski" napad, no oni su odbacili bilo kakvu umiješanost.

U nedjelju ujutro zabilježene su nove žrtve u Afganistanu.

Između 10 i 12 osoba poginulo je nakon što je vozilo naletjelo na eksplozivno sredstvo u sjevernoj pokrajini Balk, rekao je dužnosnik. 

Incident se dogodio na području Davlat Abada, nedaleko od granice s Turkmenistanom, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.