21.8.2019. 17:19
0
Nijemci bez milosti: Za nacističke simbole velike novčane kazne i zatvor do tri godine
U Njemačkoj se za isticanje i promoviranje nacističkih simbola plaća velika novčana kazna i ide u zatvor do tri godine.

Ne samo da je u krivičnom zakonu zabranjeno isticanje oznaka i simbola zabranjenih organizacija nego takve osobe čeka i optužba za raspirivanje mržnje.  

Strogo je zabranjeno isticanje zastava, oznaka, uniformi, ali i parola, pjesama iz nacističkog perioda...

Zabranjen je čak i prividno modificirani pozdrav koji ima izvor u nacističkom pandanu.

Zabrana se ne odnosi samo na zabranjenu nacističku stranku i sve simbole nacističke države, stranačkih i "elitnih SS jedinica", nego i na sve stranke i udruženja koja su na tragu te ideologije i koja su, najvjerovatnije, već zabranjena ili su na najboljem putu da to budu.  

Jedini izuzeci u isticanju nacističkih znakova su umjetnost - filmovi ili serije koje govore o vremenu nacizma, kao i kada se upotrebljavaju u edukativne svrhe da bi novi naraštaji saznali ko su nacisti i šta su radili.  


(SRNA/Amila Alijagić)

Njemacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.