23.8.2019. 18:49
0
Amazon nestaje u požarima, cijeli svijet u opasnosti: Poznate ličnosti javno izrazile zabrinutost
Zbog katastrofalnih požara koji su zahvatili brazilski dio Amazona, veliki broj poznatih ličnosti oglasio se na društvenim mrežama kako bi izrazio solidarnost, ali i ukazao ljudima širom svijeta na značaj šuma za našu planetu.

Među prvima se oglasila čuvena brazilska manekenka Adrijana Lima, koja je svoje pratioce informirala o onome što se dešava u njenoj zemlji.

- Ako niste iz Brazila, vjerovatno nemate predstavu šta se tamo dešava. Najveća šuma na svijetu gori već 16 dana i medije za to nije briga - objavila je ona na svom Instagramu.

Tako se među brojnim poznatima koji je skrenuo pažnju na važnost šuma, ali i nemarnost ljudi prema njima, našao i poznati holivudski glumac Leonardo DiCaprio koji je na svom profilu na Instagramu podijelio fotografije požara i izrazio protest zbog, kako smatra, neadekvatnog izvještavanja medija o njima.

"Zastaršujuće je pomisliti da Amazon, najveća kišna šuma na planeti koja stvara 20 odsto kiseonika, praktično pluća sveta, bukti već 16 dana i da mediji bukvalno ne pišu ništa o tome! Zašto?", napisao je Dikaprio ispod jedne od fotografija koje je objavio na Instagramu.

Pažnju, ali i veliku zabrinutost zbog užasnih požara koji su zahvatili Amazon pokazala je na Instagramu i manekenka Georgina Rodrigez, inače vjerenica jednog od najpoznatijih fudbalera na svijetu Cristiana Ronalda.

Kako bi milionima svojih pratilaca na ovoj društvenoj mreži podigla svijest o uništavanju prirode na području Južne Amerike, Georgina je podijelila fotografiju na kojoj se vidi kako požar guta šumu.

- Strašne vijesti. Razorne posljedice. Osjećam to u svojoj duši, Majko zemljo. Toliko me boli da, nešto što nam daje život, umire. Najčistije što imamo! Gubimo jedno od pluća Zemlje. Potrebna nam je globalna promjena odmah! Vlade i svjetske organizacije to treba da urade, da nas sve organiziraju kako ne bismo nastavili da uništavamo naš dom. Globalna rješenja, sada! - napisala je Georgina uz hešteg "PrayforAmazonia".

Ova objava, netipična za profil manekenke, dobila je podršku njenih pratilaca i naišla na brojne pozitivne komentare.

Ipak, mnogi su istakli kako bi ona i Cristiano mogli da pomognu i urade nešto po tom pitanju jer imaju novca, umjesto što pišu o požarima.

- Ti i Cristiano imate para, zašto ne pomognete umjesto da pišete o tome - pitala je jedna obožavateljka.

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od januara do avgusta ove godine u brazilskom dijelu Amazona izbilo je više od 72.000 požara.

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara od kada je 2013. godine počelo službeno praćenje ovih podataka. Institut je saopćio da je samo od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9.500 požara, uglavnom u području Amazona, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.