25.8.2019. 20:22
0
Zarif nenajavljeno stigao u Biarritz na samit G7, Trump 'bez komentara'
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif iznenadno je stigao je danas u Biarritz, gdje se održava samit Grupe 7, na kojem su ispoljene razlike između američkog predsjednika Donalda Trumpa i zapadnih saveznika zbog spora pitanja, uključujući Iran.

Zarif je  vodio je razgovore sa svojim francuskim kolegom kako bi procijenio koji bi uvjeti mogli dovesti do deeskalacije napetosti između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik, prenosi Reuters.

Francuski dužnosnik  je rekao  da u ovoj fazi ne postoji plan da se Zarif sastane s članovima delegacije američkog predsjednika Donalda Trumpa na samitu i Biarritz, gradu na obali sredozemnog mora na jugozapadu Francuske.

Upitan o izvještajima o Zarifovom dolasku u Biarritz, na samit sedam industrijskih zemalja , Trump je rekao: "Bez komentara".

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi najavio je posjet Zarifa samitu G7 na poziv svog francuskog kolege.

Mousavi je u nedjelju popodne na svom Twitter nalogu napisao da je na poziv francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana, ministar vanjskih poslova Zarif stigao u Biarritz, mjesto sastanka na vrhu G7 , kako bi nastavio savjetovanje o nedavnim inicijativama između iranskog i francuskog predsjednika, prenosi IRNA.

"Neće biti sastanaka ili pregovora s američkom delegacijom tokom Zarifova boravka u Biarritzu, ponovio je Mousavi.

Ranije danas, AFP je izvijestio o slijetanju iranskog  aviona u grad Biarritz, navodeći  da je avion vjerovatno prevozio ministra Zarifa.

Agencija AP navodi da je Zarifov dolazak iznenadan, jer se u proteklim danima znalo samo da će posjetiti Aziju, kako bi osigurao podršku za Iran po pitanju Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.


(Fena/Admir Oručević)

SADIran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.