28.8.2019. 20:31
0
Afrika gori više od Amazonije: U Angoli 6000 požara, u Kongu 3000, a u Brazilu 2000. Stručnjaci smatraju da požari ne predstavlju toliki problem
Dok svijet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinetu.

NASA je Afriku prozvala “vatrenim kontinentom”, jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svijetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu, prenosi AP.

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomogli podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnost može da predstavlja prijetnju.

U Angoli bijesni tri puta više požara nego u Brazilu, a prema snimcima NASA, u Angoli je aktuelno 6.000 požara, u Kongu 3.000, a u Brazilu 2.000.

Prema riječima profesorice Sally Archibald sa Univerziteta u Johannesburgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u rijetko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

Požari u savani puštaju ugljen dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljen dioksida.

“Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici”, rekla je Archibald i dodaje da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.

Istraživač NASA Niels Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

“Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primjer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao dio promjene kultivacije”, rekla je ona.

Evropska svemirska agencija procenila je da 25 do 35 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, potiču od takozvanog sagorjevanja biomase, što uključuje i požare koji su namerno potpaljeni da očiste zemlju za poljoprivredu, kao i da se većina tih požara dešava u Africi, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.