15.9.2019. 8:21
0
Ubijen sin Osame bin Ladena: Trump rekao da je Hamza bin Laden planirao terorističke aktivnosti
Hamza bin Laden, sin ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, ubijen je u američkoj kontraterorističkoj akciji u području oko afganistansko-pakistanske granice - potvrdio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

-Gubitak Hamze bin Ladena, ne samo da lišava Al-Kaidu važnog liderstva i simboličke povezanosti s njegovim ocem, već podriva i važne operativne aktivnosti te grupe - naveo je Trump u izjavi, prenosi Anadolija.

Hamza bin Laden je bio počeo dobivati na popularnosti u očevoj terorističkoj mreži Al-Kaida.

Početkom augusta, TV kuća NBC objavila je priču, u kojoj citira anonimne vladine zvaničnike koji nisu precizirali kad je i gdje Hamza bin Laden poginuo i da li je SAD bio i na koji način povezan s njegovom smrću. Kasnije je list "The New York Times" objavio članak u kojem je tvrdio da je SAD povezan sa njegovom smrću, mada je ostalo nejasno o kakvoj umiješanosti se radilo.

Trump u izjavi nije otkrio kad je kontrateroristička operacija izvedena.

-Hamza bin Laden je bio odgovoran za planiranje i kontakte sa različitim terorističkim grupama - navedeno je u izjavi.

Osama bin Laedn ubijen je 2011. godine u tajnoj operaciji u Abbottabadu, u Pakistanu, gdje se nalazilo njegovo skrovište.

Osama bin Laden preuzeo je odgovornost za napade na njujorške nebodere World Trade Center i za napad na Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Napadi su izvedeni uz pomoć tri putnička aviona koje su oteli operativci Al-Kaide. Četvrti avion, namijenjen za napad na Bijelu kuću ili Capitol, srušio se u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali da ga preuzmu od otmičara.

Tog dana poginulo je blizu 3.000 ljudi, uključujući i državljane 77 zemalja.

SAD je proglasio Hamzu bin Ladena globalnim teroristom u januaru 2017. godine, zabranivši pojedincima iz SAD-a sve transakcije s njim.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.