18.9.2019. 10:30
0
Malta pristala prihvatiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža
Malta je u utorak pristala prihvatiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža čime je riješen spor s novom talijanskom vladom, a u vodama Libije u utorak je humanitarni brod Ocean Viking spasio ukupno 109 migranata.

Talijanska obalna straža objavila je ranije da je spasila migrante iz plovila koje je tonulo u vodama Libije na dojavu malteškog koordinacijskog centra za spašavanje no Matla je isprva odbila poslati njihov brod za prihvat, prenosi Reuters. 

Malta je najprije ustrajala na tome da migranti budu iskrcani u najbližu sigurnu luku, u ovom slučaju na otoku Lampedusi. 

Incident dolazi uoči sastanka ministara unutarnjih poslova Evropske unije sljedeće sedmice na Malti, kada će se razgova rati o novom mehanizmu raspodjele migranata.

U međuvremenu, humanitarni  brod Ocean Viking, kojim upravljaju SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, objavio je na Twitteru da je spasio 48 migranata iz drvenog broda kod libijske obale.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.