29.9.2019. 18:28
0
Ukor pape: Proizvode oružje za rat, a odbacuju migrante
Papa Franjo osudio je danas zemlje proizvođače oružja da izazivaju ratove u svijetu, a onda odbijaju da prime izbjeglice koje bježe od tih sukoba.

"Ratovi pogađaju samo neke regione svijeta, a oružja rata se proizvode i prodaju u drugim regionima, a onda oni koji ga proizvode ne žele da prime izbjeglice, koje su nastale kao posljedica ovih sukoba", rekao je papa Franjo na Trgu Svetog Petra, gdje se okupilo oko 40.000 vjernika.

On je, takođe, povodom obilježavanja Svjetskog dana migranata i izbjeglica, otkrio veliku statuu na Trgu Svetog Petra koja pokazuje desetine migranata i izbjeglica, pripadnika različitih vjera iz različitih istorijskih perioda.

Papa je tokom današnje mise, kojoj su prisustvovali brojni imigranti i grupe koje im pomažu, rekao da svijet postaje sve više "elitistički i okrutan prema onima koji su isključeni" i poručio da je dužnost hrišćana da brinu o svima koji su ostavljeni u "odbačenoj kulturi", koja se ukorjenjuje u društvu, prenosi Reuters.

Papa Franjo često se sukobljavao oko migracione politike sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i antimigrantskim političarima u Evropi, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.