29.9.2019. 22:19
0
Evropska unija prvi put odobrila lijekove od kanabisa
Evropska unija prvi put je dozvolila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, ali samo pacijentima koji pate od dva rijetka oblika diječije epilepsije.

Riječ je epidioleksu – lijeku koji se dobija od kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane.

Terapija je dozvoljena u dva slučaja dječije epilepsije – Lenoks Gasto sindrom i Dravetov sindromom – koje je teško liječiti i mogu dovesti do nekoliko napada dnevno.

Pojedini roditelji već traže alternativna rješenja za ovaj lijek, jer on ne sadrži ono što oni traže – tetrahidrokanabinol, tj. THC. Dakle, lijek nema psihoaktivnu komponentu kanabisa, a ti roditelji smatraju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.

Lijek je razvila kompanija GV Farmaseutikals i može se koristi u kombinaciji sa drugim ljekovima za epilepsiju.

A ostali proizvodi od medicinskog kanabisa?

Ima ih dosta. Liječenje može da prepiše samo specijalista i to samo u određenom broju slučajeva, kada ostali ljekovi nisu donijeli nikakve rezultate.

Jedan od njih je nabilon, koji se pije kao kapsula, a koji je razvijen da djeluje slično kao THC – doktori ga daju ljudima koji idu na hemoterapiju, kako ne bi imali toliko problema sa mučninom.

Sativeks takođe sadrži THC i prepisuje se ljudima sa multiplom sklerozom.

Rekreativna upotreba kanabisa je i dalje ilegalna.

Šta kažu stručnjaci?

„Ovaj novi lijek će donijeti nadu nekim porodicama i odluka EU djeluje kao pozitivan korak”, kaže Lisa Sander, profesorka neurologije na Univerzitetu u Londonu i direktorka Društva za epilepsiju.

„Medicinski kanabis, međutim, i dalje ostaje medicinsko minsko polje”, dodaje, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.