1.10.2019. 18:35
0
Špansko državljanstvo traži 127.000 sefardskih Jevreja
Rok za Jevreje koji žive izvan Španije da zatraže špansko državljanstvo je istekao, a rezutat je 127.000 zahtjeva, od kojih je većina iz Latinske Amerike.

Najviše zahtjeva podnijeli su Jevreji koji žive u Meksiku, njih oko 20.000, a po brojnosti ih slijede zahtjevi iz Venecuele i Kolumbije, prenosi  BBC.

Španija je 2015. donijela zakon kojim pokušava da se iskupi za srednjovjekovno protjerivanje sefardskih Jevreja iz zemlje.

U 15. vijeku, španski katolički monarsi, pošto su protjerali muslimanske Maure, zahtijevali su od Jevreja ili da se preobrate u katoličanstvo, ili da napuste zemlju.

Podnosioci zahtjeva moraju da dokažu porodičnu vezu sa srednjovjekovnom Španijom, što se u mnogim slučajevima pokazalo kao izuzetno teško. Pored toga, advokat u Španiji mora da "ovjeri" njihovo sefardsko porijeklo.

Španski Jevreji su Iberijskom poluostrvu dali ime Sefard, pa se potomci Jevreja iz Španije i Portugalije još nazivaju sefardskim Jevrejima.

Podnosioci zahtjeva za dobijanje španskog državljanstva mogu da zadrže svoje sadašnje državljanstvo, iako generalno Španija ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

Oni treba da polože test iz španske kulture, ustava i znanja španskog jezika ili jevrejsko-španske varijante ladino jezika.

(Fena / Haris Ahbabović)

Spanija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.