1.10.2019. 21:54
0
'Crni rekord' na Mediteranu - Više od 1.000 migranata stradalo ove godine
Više od 1.000 migranata i izbjeglica poginulo je na Mediteranskom moru u ovoj godini, šestu uzastopnu godinu koja označava da je ostvaren "crni rekord", saopćile su u utorak Ujedinjene nacije.

Agencija UN-a za izbjeglice, UNHCR, pozvala je države članice Evropske unije (EU) da reaktiviraju operacije potrage i spašavanja, i priznala je ključnu ulogu brodova humanitarnih grupa u spašavanju ljudskih života na moru.

- Ne može se dopustiti da se tragedija Mediterana nastavi - navodi Charlie Yaxley, portparol UNHCR-a, u izjavi za javnost.

Tijela petero migranata pronađena su na atlantskoj obali Maroka u blizini Casablance u ponedjeljak, čime je ukupan broj poginulih migranata porastao na 12 kada se njihov brod prevrnuo u subotu, javila je marokanska državna novinska agencija.

EU je postigla sporazum s Ankarom u 2016. o prekidu priliva migranata iz Turske u Grčku. Broj odlazaka, sada uglavnom preusmjerenih preko Libije i drugih dijelova sjeverne Afrike, naglo je opao s vrhunca od više od milion odlazaka u 2015. na oko 78.00 do sada u ovoj godini, pokazuju brojke  UNHCR-a, prenosi Reuters.


(FENA/Amila Alijagić)

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.